2024. június 23. (vasárnap) Zoltán, Arszlán


  Aktuális
Fontos információk leendõ elsõéveseknek

Kollégiumi naptár (2013/2014. 2. félév)

Kollégiumi naptár (2013/2014. 1. félév)

Kollégiumi naptár (2012/2013. 2. félév)

Kollégiumi naptár (2012/2013. 1. félév)

Kollégiumi naptár (2011/2012. 2. félév)

Kollégiumi naptár (2011/2012. 1. félév)

Kollégiumi naptár (2010/2011. 2. félév)

Kollégiumi naptár (2010/2011. 1. félév)

Kollégiumi naptár (2009/2010. 2. félév)

  Programajánló
Összesített programjánlónk

  Móranyúz
Bemutatkozás

ÚJ! 2014. 05.

Archívum

  Könyvtár
Cím:Szerzõ:
Nyitvatartás

Keresés

  Öntevékeny csoportok
Kollégiumi rádió

Kollégiumi stúdió

Rajzkör

Énekkar

Színjátszó kör

Szerepjáték kör

Társasjáték, kártya kör

  Stúdió
A stúdióról

Kölcsönzési ügyelet

A stúdió szabályzata

Videóstúdiónk ajánlata

Filmklub

  Gépterem
Rendszergazdák

Géptermi szabályzat

Aktuális információk

  Kollégiumi sport, sportrednezvények

Karközi sportnap

Kettlebell és TRX edzés (Fegyenc edzés)

Néptánc

Hastánc

Aerobic

Csocsó

Ping-pong

Foci

Kosárlabda

Röplabda

Sakk

  Archívum
Kép archívum

Video archívum

Kiadvány a 30 éves jubileum alkalmából

Kiadvány a 40 éves jubileum alkalmából

  Szabályzatok
SZMSZ (hatályos, ÚJ!)

SZMSZ (régi)

Házirend

Választási szabályzat

Fegyelmi szabályzat


Egyéb hasznos helyek
Az SZTE Mra Ferenc Szakkollgium mdostsokkal egysges szerkezetbe foglalt Szervezeti s Mkdsi Szablyzata

Az SZTE Mra Ferenc Szakkollgium mdostsokkal egysges szerkezetbe foglalt Szervezeti s Mkdsi Szablyzata

 

 I. ltalnos rendelkezsek

 

Az SZTE Mra Ferenc Szakkollgiuma (tovbbiakban: Szakkollgium), az SZTE Egyetemi Kollgiumi Tancsnak s Karkzi Kollgiumok Tancsnak tagja.

A Szakkollgium az SZTE hallgatinak elhelyezsre szolgl oktatsi, nevelsi s szocilis jelleg szervezeti egysg.

Cme: Szeged, Kzp fasor 31-33.

A Szakkollgiumban a PhD kpzsben rsztvev hallgatk s klfldi hallgatk is elhelyezst kaphatnak.

 

II.  A Szakkollgium alapvet feladatai s mkdse

 

 

1.      A Szakkollgium alapvet feladata, hogy feltteleket s lehetsgeket teremtsen az itt lakk szakmai tovbbfejldshez, sokoldal kpzshez, a nemzeti s az egyetemes kultra s tudomny rtkeinek kzvettshez. Az egyetemi oktatst kiegszt, nem ritkn azokon tlmutat eladssorozatok, kurzusok, alternatv oktatsi formk szervezsvel s bevezetsvel a hallgatk szakmai kibontakozst, a leend hivatsra val minsgi felksztst kvnja elsegteni. A Szakkollgium olyan felels rtelmisgi magatartsmintk kialaktst sztnzi, amely a tudomny s a kultra mindenkori rtkeire val nyitottsgot, a mindig megjtand tudst, az innovci irnti ksztetst, a folyamatos nkpzst felttelezi. A Szakkollgium azt az rtelmisgi hozzllst preferlja, mely a trsadalom, a szkebb s tgabb kzssg rdekeit szem eltt tartja, azok problmira rzkeny, megoldsukban rdekelt s aktvan kzremkd. Olyan szemlletmd felmutatsra trekszik, amely a trsadalmi jelensgek mgtti, a trtnelmi gykerekig hat rtelmezst, a kritikus hozzllst tartja szem eltt. A Szakkollgium egyik legfontosabb rtknek a tolerancit, a klnbz vilgnzetek s kultrk egymst gazdagt egyttlst tartja, termszetesen oly mdon, hogy ezek ne srtsk a kzssg ltal preferlt alaprtkeket.

2.      A Szakkollgium intzmnyrendszere s mkdse a tagok ntevkenysgn alapul.

3.      A Szakkollgium tevkenysgvel s mkdsvel a magyarorszgi kollgiumi mlt eurpai viszonylatban is kivtelesen gazdag hagyomnyaihoz kapcsoldik, melyek szerint a szakkollgium nll, fggetlen szellemi mhely, a tudomnyos let legkorszerbb eredmnyeit, a mvszetek mindenkori rtkeit kzvett intzmny, ahol kibontakozhat a hallgatk ntevkenysgre pl eleven s sokszn kzssgi let.

4.      A Szakkollgium a szakkollgistk ntevkenysge nyomn olyan magas szakmai sznvonal mhelyeket hoz ltre szakszeminriumok, tematikusan felptett eladssorozatok, interdiszciplinris kurzusok, szakmai krk stb. szervezsvel , melyek kiegsztik az egyetemi oktatst, hozzjrulnak a hallgatk rtelmisgi plyra val felkszlshez. A szakmai munka egyrszt az adott szakterlet legkivlbb kutatival, oktatival val intzmnyes egyttmkdsben, msrszt ntevkeny szervezdsben, bels eladk kzremkdsvel folyik

5.      A szakmai kpzs a minsgbiztosts elvn alapul.

6.      A Szakkollgium szakmai jelleg oktatsi formi mellett olyan kulturlis rendezvnyeket, programsorozatokat kezdemnyez s valst meg, melyek bemutatjk a kortrs kulturlis s szellemi let rdemes alkotsait s letmveit, s lehetsget teremtenek az alkotkkal val szemlyes tallkozsokra. A Szakkollgium lehetsgei szerint tmogatja a tagsg civil kezdemnyezseit, szervezetileg nyitott trsadalmi, gazdasgi, kzleti vitk lefolytatsra.

7.      A Szakkollgium tmogatja a kollgiumi ntevkeny csoportok ltrejttt s mkdst (kollgiumi sznjtsz csoport, filmklub, jsg, rdi, stdi, irodalmi kr, fot-kr, sport-krk stb.), melyek az nkpz s alkot munka mellett gazdagtjk a kollgiumi kzssg lett. Az ntevkeny csoportok mkdst szablyzatokban kell rgzteni.

8.      A Szakkollgium folyamatosan fejleszti az egyetemi oktatshoz s a leend plyra val felkszlshez nlklzhetetlen infrastruktrt; a kollgiumi knyvtrat, folyirattrat, szmtgpparkot.

9.      A Szakkollgium megteremti az idegen nyelvi kpzs korszer feltteleit.

10.  A Szakkollgium polja tbb vtizedes hagyomnyait, folytatja s idrl-idre megjtja hagyomnyos kzssgi rendezvnyeit (elsvesek fogadsa, tdvesek bcsztatsa, Kollgiumi Napok, kollgiumi kirndulsok, kollgiumi vfordulk megnneplse stb).

11.  A Szakkollgium nll gazdasgi egysgknt mkdik a SZTE hatlyos szablyzatai alapjn. A kltsgvetst a hallgatk ltal befizetett kollgiumi trtsi djak, a kollgiumi  normatvk s a kollgium kiegszt tevkenysgbl szrmaz bevtelek (vkzi s nyri hasznosts), valamint egyb pnzeszkzk (plyzat, szponzori tmogats) alkotjk.

  1. A Mra Ferenc Hallgati Egyeslet s a JATE Mra Ferenc Kollgiumrt  Alaptvny   kzremkdik plyzatok lebonyoltsban. A Szakkollgium szakmai munkjnak megvalstsa rdekben egyttmkdik a Mra Ferenc Hallgati Egyeslettel, a JATE Mra Ferenc Kollgiumrt Alaptvnnyal s tovbbi ms, hasonl cl trsadalmi szervezetekkel, alaptvnyokkal. Ezek vagyona felhasznlhat a Szakkollgium  szakmai munkjnak tmogatsra
  1. A Szakkollgium kpviselteti magt a Szakkollgiumi Mozgalom ltal szervezett rendezvnyeken, szakkollgiumi tallkozkon, konferencikon, maga is aktvan kzremkdik ezek szervezsben, a szakkollgiumi mozgalom erstsben. A Szakkollgium a kzpiskolkkal polt kapcsolatai rvn, nyri tborok, egyetemi elkszt tehetsggondoz kurzusok szervezsvel, tehetsgpontknt rszt kvn venni az SZTE tehetsggondoz tevkenysgben.

 

III.  A  Szakkollgium felgyelete

 

  1. A Szakkollgium felgyelett az SZTE rektora ltja el.

 

IV.  A  Szakkollgium irnytsa s nkormnyzata

 

  1. A Szakkollgium a Szegedi Tudomnyegyetem intzmnyeknt mkdik, de bels tartalmi munkjnak meghatrozsban, szakmai s kulturlis preferenciinak kialaktsban autonm mdon dnthet s cselekedhet.
  2. A Szakkollgium mkdse nkormnyzatisgon alapul, legfbb szerve a szakkollgiumi Kzgyls (tovbbiakban: Kzgyls), operatv testlete a szakkollgistk ltal demokratikusan - a hatlyos Vlasztsi Szablyzat alapjn - vlasztott szleskr (igazgatsi, szakmai, pnzgyi) irnytsi jogosultsgokkal rendelkez Kollgiumi Bizottsg.

2/A. A Kzgylst vente ktszer, a tanv elejn s a msodik flvi szorgalmi

idszakban ssze kell hvni. Szavazati joggal rendelkez tagjai: a Szakkollgium tagjai, a Szakkollgium igazgatja s a Szakkollgium tanra. A Kzgyls hatskrbe tartozik klnsen:

a)     elfogadja s mdostja a Szakkollgium sajt Szervezeti- s Mkdsi Szablyzatt, hzirendjt s egyb bels szablyzatait,

b)     jvhagyja a Szakkollgium ves munkatervt,

c)     vlemnyt nyilvnt a Szakkollgium kltsgvetsrl,

d)    beszmoltatja a Szakkollgium vezetst az idkzben vgzett munkrl,

e)     vlemnyezi a Szakkollgium vezetsnek munkjt,

f)      meghatrozza a Kollgiumi Bizottsg megvlasztsnak rendjt,

g)     javaslatokat fogalmaz meg a Szakkollgium letnek, munkjnak tovbbfejlesztsre.

2/B. A Kollgiumi Bizottsgot 9 hallgat, az igazgat s a kollgiumi tanr alkotja, az

lseken valamennyien egy-egy szavazati joggal rendelkeznek. A Kollgiumi Bizottsg 9 hallgati tagjt a Szakkollgium tagjai a tanv elejn ltalnos, egyenl, titkos s kzvetlen vlaszts tjn bzzk meg. Brmely szakkollgista jellhet s jellhet. A hallgati tagok mandtuma egy vre szl s jravlaszthatak. A vlasztsok eljrsi rendjrl egyebekben a Szakkollgium Kzgylse ltal elfogadott Vlasztsi Szablyzat rendelkezik. A Kollgiumi Bizottsg hallgati tagjai kzl titkrt s titkrhelyettest vlaszt. Az lseken a Szakmai Bizottsg elnke tancskozsi joggal rszt vehet. A Kollgiumi Bizottsg hatskrbe tartozik klnsen:

a)      elkszti, sszehvja a Kzgylst,

b)      felgyeli a Szakkollgium Szervezeti- s Mkdsi Szablyzatnak, hzirendjnek s egyb szablyzatainak betartst,

c)      irnytja a jogszablyokbl s ms rendelkezsekbl a Szakkollgiumra hrul feladatok vgrehajtst,

d)     fegyelmi felelssgre vonst kezdemnyezhet,

e)      tervezi, szervezi s irnytja a Szakkollgium kzssgi munkjt, kulturlis- s sporttevkenysgt,

f)       egyetrtsi jogot gyakorol a seniorok kinevezsnl,

g)      hatroz a sajt mkdsi rendjrl.

  1. A Szakkollgium igazgatjnak s tanrnak (tanrainak) kinevezsnl a Kollgiumi Bizottsgnak egyetrtsi joga van.
  2. A Szakmai Bizottsg a Szakkollgium szakmai, tudomnyos gyeirt felels testlete. A Szakmai Bizottsg t tagjt a Kzgyls az aktv szakkollgistk kzl a tanv elejn megtartand lsn - titkos szavazs tjn - vlasztja meg. A jells a Kzgylsen zajlik, brmely aktv szakkollgista jellhet s jellhet. A Szakmai Bizottsg tagjainak megbzatsa egy vre szl s jravlaszthatak. A megvlasztott tagok a Szakmai Bizottsg lsein szavazati joggal rendelkeznek.
  3. A Szakmai Bizottsg lsein az igazgat, a kollgiumi tanr, a seniorok egy kpviselje, valamint a Kollgiumi Bizottsg egy hallgati tagja tancskozsi joggal rszt vehet. A Szakmai Bizottsg elnkt - az t tag kzl - maga vlasztja meg.
  4. A Szakmai Bizottsg hatskrbe tartozik klnsen:

a)      a Szakkollgiumban foly szakmai munka koordinlsa,

b)      szakmai- s idegen nyelvi kurzusok, valamint eladsok- s eladssorozatok elksztse s lebonyoltsnak koordinlsa;

c)      szksg esetn a kurzusok egyetemi elismertetse;

d)     a szakkollgistk szakkollgiumi ktelezettsgeinek ellenrzse;

e)      egyb szakkollgiumokkal, tudomnyos testletekkel, egyetemi egysgekkel s szakmai szervezetekkel val kapcsolattarts;

f)       plyzati lehetsgek figyelemmel ksrse, plyzatok lebonyoltsa;

g)      a Szakkollgium s a szakkollgiumi rendezvnyek npszerstse.

7.      A szakmai- s idegen nyelvi kurzusok, valamint eladsok- s eladssorozatok helysznt s idpontjt illeten a Kollgiumi Bizottsg egyetrtsi joggal rendelkezik.

8.      A Szakmai Bizottsg munkjrl a Szakmai Bizottsg elnke rendszeresen beszmol a Kzgylsnek.

9.      A Szakmai Bizottsg a mkdsi rendjt maga hatrozza meg.

 

V.  A  szakkollgistk jogai, valamint ktelezettsgei

 

1.      A Szakkollgium aktv tagja a Szakkollgiumba felvtelt nyert aktv hallgati jogviszonnyal rendelkez hallgat. A doktorandusz hallgatk s a doktorjelltek arnya egyttesen a teljes tagsgon bell nem haladhatja meg a hsz szzalkot. E hsz szzalknak nem kpezik rszt azok a hallgatk, akik Bsc/BA tanulmnyik ta aktv tagjai a Szakkollgiumnak. Passzv szakkollgistnak szmt a Szakkollgiumba felvtelt nyert, aktv hallgati jogviszonnyal rendelkez hallgat, akit krelmre a Szakmai Bizottsg mentest a jelen szablyzat VI. fejezetnek 8. vagy a VI. fejezetnek 9. pontjban meghatrozott ktelezettsgek teljestse all.

2.      Az szakkollgistnak joga van szakmai kurzust kezdemnyezni, azon rszt venni, a Szakkollgium rendezvnyeit ltogatni.

3.      A szakkollgistnak joga van rszt venni a Szakkollgium tutorilis rendszerben.

4.      A szakkollgistnak joga van hasznlni a Szakkollgium infrastruktrjt.

5.      A szakkollgista rszt vehet kls frumokon, szakkollgiumi tallkozkon, szervezhet konferencit, tudomnyos frumot.

6.      A szakkollgista szakmai munkjnak rtkelsekor a TDK, OTDK kurzusok, dolgozatok s publikcik is rvnyesthetk.

7.      A Bsc/BA, valamint az osztatlan kpzsben rszesl els ves szakkollgistnak ktelessge flvente egy kurzust teljesteni.

8.      A Bsc/BA, valamint az osztatlan kpzsben rszesl msod- s harmadves ves szakkollgistnak ktelessge flvenknt egy kurzust vagy  szakszeminriumot vagy egy pedaggiai-pszicholgiai trninget vagy egy nyelvtanfolyamot  teljesteni.

9.      Az Msc/MA els s msodves, valamint az osztatlan kpzsben rszesl negyed s tdves szakkollgistnak ktelessge flvente egy kurzust vagy egy szakszeminriumot teljesteni vagy tutorilis kpzsben rszt venni.

10.  A szakkollgista a megszerzett tudsrl szban vagy rsban kteles beszmolni, szablyzatban rgztett nyilvnos formban. Ennek kereteit, a ktelez teljestmnyre vonatkoz elvrsokat a Szakmai Bizottsg hatrozza meg.

11.  A szakkollgista szakkollgiumi tagsga megszntethet, ha a meghatrozott minimlis kvetelmnyeket nem teljesti. A tagsg megszntetsrl a Szakmai Bizottsg elterjesztse utn a Kollgiumi Bizottsg dnt.             

12.  A Szakmai Bizottsg a szakkollgistt - egyb szakmai, tudomnyos vagy klnsen mltnyolhat indokok alapjn - az adott flvre krelmre mentestheti a jelen szablyzat V. fejezetnek 8. vagy V. fejezetnek 9. pontjban meghatrozott ktelezettsgek teljestse all. A krelem rsban, a kurzusfelvteli idszak vgig nyjthat be a Szakmai Bizottsghoz. A mentests irnt beadott krelmet el kell utastani, ha ezltal az aktv szakkollgistk ltszma a Szakkollgiumi Minstsi Eljrsrend 17/A . e) pontjban meghatrozott ltszm al cskkenne.

  

VI. Felvtel a Szakkollgiumba

 

1.      A szakkollgistk felvtelrl az SZTE Kollgiumi Jelentkezsek Pontozsos Rendszere, Elbrlsnak Eljrsi s Szervezeti Rendje cm szablyzat irnyelvei alapjn a szakkollgistk ltal vlasztott Kollgiumi Bizottsg dnt. A felvteliz hallgatk szakmai s tudomnyos tevkenysgnek rtkelse sorn a Szakmai Bizottsg vlemnynyilvntsi joggal rendelkezik.

2.      A leend elsvesektl a Szakmai Bizottsg motivcis levelet kr, amelyben a leend szakkollgistk feltntethetik szakmai rdekldsi krket, eddigi eredmnyeiket, kifejthetik a szakkollgiummal kapcsolatos elvrsaikat, s lerhatjk, hogy mirt szeretnnek a szakkollgiumi kzssg tagjaiv vlni. Az orszgos kzpiskolai szakmai versenyeken kiemelkeden szerepl hallgatk elnyt lveznek a felvteli eljrs sorn.  A felsves hallgatk esetben a Szakmai Bizottsg rtkeli a jelentkez hallgatk szakmai munkjt, tudomnyos tevkenysgt. Az alapoz kurzust nem teljest felsves jelentkezk esetben szbeli meghallgatst kezdemnyezhet.

 

VII. Zr rendelkezsek

 

1.      A Szakkollgium Szervezeti s Mkdsi Szablyzathoz csatolt mellkletek:

Vlasztsi Szablyzat

Hzirend  

Fegyelmi Szablyzat

Egysgvezeti rendelkezs a nemdohnyzk vdelmrl s a dohnytermkek fogyasztsnak, forgalmazsnak egyes szablyairl szl 1999. vi XLII. trvny vgrehajtsrl

 

2.      A Szakkollgium Szervezeti- s Mkdsi Szablyzata a Kzgyls ltal val elfogads, valamint az SZTE rektornak jvhagysa utn lp hatlyba.

 

Kiegsztsek

 

1.      A Szakkollgium pletben trtn dohnyzsra az Egysgvezeti rendelkezs a nemdohnyzk vdelmrl s a dohnytermkek fogyasztsnak, forgalmazsnak egyes szablyairl szl 1999. vi XLII. trvny vgrehajtsrl cm egysgvezeti rendelkezs elrsai az irnyadak.

 2.      A szakkollgistk s a kollgistk a felsoktatsrl szl 2005. vi CXXXIX. trvny egyes rendelkezseinek vgrehajtsrl szl 79/2006. (IV. 5.) Korm. rendelet 2. szm mellkletben meghatrozott minimlis (ktelez) trgyi feltteleket (alapszolgltatsokat) ingyenesen vehetik ignybe. A tovbbi kiegszt szolgltatsok (a szobban hasznlt internet, DVD- s videokazetta klcsnzs, kerkprtrol lehetsg szerinti hasznlata) a Mra Ferenc Hallgati Egyeslet tagsgi krtyjval ingyenesen ignybe vehetek. (A magasfldszinti szmtgpes kabinet mindenki szmra szabadon hasznlhat.) Az egyesleti tagsg tagsgi krtyval igazolhat, amely csak a flves tagdj befizetsi ktelezettsg teljestsvel rvnyes.

 

 

  Információk
Elérhetõségünk

Munkatársak

Kollégiumi Bizottság

Várólistás kérelem

Vendégszobák, szállásdíjak (2014)

JATE Móra Ferenc Kollégiumáért Alapítvány

Móra Ferenc Hallgatói Egyesület

Kollégiumi séta képekben

  Szakkollégium, Szakmai rendezvények
AZ SZTE Móra Ferenc Szakkollégium Szenátus által elfogadott SZMSZ

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium bemutatása

A Szakkolégium irányítása

A szakmai munka keretei

Kurzusok 2013-14 elsõ félév

Kurzusok 2012-13 elsõ félév

Kurzusok 2012-13 második félév

A Móra Ferenc Kollégium szakmai elõadásai, kurzusai 1980-tól

Értelmiségi szocializáció

Szakkollégiumok


  Közösségi rendezvények
Kultúrális, közösségi és sportrendezvények képekben

Gólyatábor

Kirándulás

Sütisütõ verseny

Tökfaragó verseny és Halloween party

Kollégisták pálinkái pálinkamustra

Téli ünnepkör

Farsang

Nõnap

Ki Mit Tud

Öntevékeny csoportok éjszakája

Morgilla

Bormustra

II. Bormustra

Végzõsök búcsúztatója

  Egyetem
ETR

Modulo

Coospace

Egyetemi szerver

Egyetemi könyvtár

Egyetem Online - egyetemi hírek

SZTE EHÖK

  Karközi Kollégiumok
Károlyi Mihály Kollégium

Herman Ottó Kollégium

Eötvös Lóránd Kollégium

Öthalmi Diáklakások

A honlappal kapcsolatos megjegyzéseket a web@mora.u-szeged.hu címre lehet küldeni.